Lasatul secului pentru Postul Craciunului 2018. Traditii si superstitii
Lasatul secului pentru Postul Craciunului 2018 are loc azi, 13 noiembrie, cu o zi inainte de intrarea in Postul Craciunului. Anul acesta, Postul Craciunului incepe pe 14 noiembrie. 13 noiembrie este lasatul secului si credinciosii nu mai servesc carne, brânză, lapte, ouă.
Biserica spune ca se lasa sec pe 14 noiembrie, iar postul incepe pe 15 noiembrie. Daca 14 noiembrie pica intr-o zi de miercuri, ca anul acesta, sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai devreme. Miercurea si vinerea sunt zile de post, in fiecare saptamana. Postul Crăciunului se încheie pe 24 decembrie.
Lasatul secului pentru Postul Craciunului 2018
In post, credinciosii se abtin de la carne, branza si oua. Lunea, miercurea si vinerea se consuma mancare fara ulei sau vin. Marti si joi se fac dezlegari la untdelemn si vin. Sambetele si duminicile viitoare, pana pe 20 decembrie, se dezleaga de untdelemn, peste si vin.
Daca in zilele luni, miercuri si vineri se praznuieste vreun sfant, in calendar se trece cruce neagra. Crestinii au voie sa consume untdelemn si vin. Daca este hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roşie roşie atunci se face dezlegarea şi la peşte. În zilele de marţi şi joi, credincioşii pot consumă peşte, vin sau untdelemn.
In ziua de Ajun se mananca pe seara grau fiert si indulcit cu miere, covrigi, turte din faina si poame. De Crăciun, indiferent de ziua în care cade se mănâncă de dulce. Prima zi de dezlegare la peste din Postul Craciunului 2018 este miercuri, 21 noiembrie.
Este o zi de sarbatoare mare: Intrării Maicii Domnului în Biserică, pe 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, joi 6 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, joi 13 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei.
Lasatul secului: Traditii si superstitii
In mediul rural, rudele se strang la cineva acasa. Se pun la masa si servesc bucate din belsug. In trecut, Lasatul secului era o sarbatoare respectata cu sfintenie. In Bucovina se spunea ca „cine lucrează în această zi îl prind frigurile tot anul”, respectiv că „e rău de bătut piatra peste holde”.
Resturile de la cina de lasata secului sunt stranse in fata de masa si aruncate cu fata la rasarit, pasarilor cerului, in prima zi a Postului Craciunului. „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană de la masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite!” (Tudor Pamfile – „Sărbătorile la români”). Vasele sunt curăţate si, în ziua de Spolocanie, aşezate cu gura în jos, „să fie feriţi de pagubă toţi ai casei”.
Femeile spala camasile, fetele de masa si asternuturile pentru a ramane tot anul curatite. Ciobanii tin postul pentru ca turma sa nu fie in primejdie, oile sa fie ferite de fiare salbatice si sa nu se rataceasca. Postul trebuie respectat cu înfrânare, evlavie, mărturisire a păcatelor şi multă rugăciune de toţi creştinii.
Postul Craciunului a fost lasat de Maica Domnului pentru ca batranul Craciun sa se caiasca. Acesta i-ar fi taiat mainile sotiei sale, Craciuneasa, care o mosise pe Fecioara Maria la nasterea lui Iisus.
După prima săptămână de post, la 21 noiembrie, când ortodocşii cinstesc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, în calendarul popular al ţăranului român este trecută Ovidenia, Obrejenia sau Vovidenia (Cea care se face văzută), informeaza ziuadecj.realitatea.net.
Lasata secului – cand se mananca untdelemn si vin
Se mananca untdelemn si se face dezlegare la vin in datele de 16, 22, 23, 24, 25 si 30 noiembrie, dar si pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, daca aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece in aceste zile Biserica praznuieste Sfintii mai importanti.
Lasata secului – cand se mananca peste
Se face dezlegare la peste in zilele cu sfinti insemnati, dar si in zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 Noiembrie si 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie daca zilele acestea cad Marti sau Joi. Cu atat mai mult, cand Martea sau Joia se intampla hramul bisericii.